Klik op onderstaande buttons om naar de gewenste pagina te gaan.

Honden
Katten
Konijnen
Herkauwers
Paarden

Castratie hond

Wat is castratie

Bij een operatieve castratie worden onder volledige narcose de testikels van de hond verwijderd. Hij is dan na enkele weken niet meer vruchtbaar.
Bij een chemisch castratie wordt een implantaat onder de huid gebracht. Dit geeft na enkele weken en vergelijkbare gedragsverandering als een operatieve castratie. De hond kan wel vruchtbaar blijven. De werking van dit implantaat varieert afhankelijk van de gekozen sterkte van ongeveer 6 maanden tot 1 jaar. Voor het inbrengen van dit implantaat hoeft de hond niet onder narcose.

Redenen castratie
Sterke dominantie
Gedragsproblemen zoals weglopen
Prostaatproblemen
Voorhuidontstekingen

Vanaf welke leeftijd

Honden kunnen vanaf 6 maanden gecastreerd worden.

Mogelijke nadelen castratie

De vacht van met name langharige honden wordt dikker, meer krullend en is moeilijker te onderhouden, daarnaast kan de vacht ook minder glanzend worden.
Een gecastreerde hond kan aantrekkelijk worden voor andere honden, ze kunnen elkaar gaan berijden.
Een onzekere hond kan nog banger worden.
In uitzonderlijke gevallen kan door het wegvallen van de mannelijke hormonen urine-incontinentie optreden.
Bij gecastreerde honden komt iets vaker kanker van de prostaat voor.

Welke voorbereidingen

De avond voor de operatie mag de hond vanaf 20.00 uur geen eten meer hebben, omdat hij nuchter moet zijn voor de narcose. Op de afgesproken tijd controleert de dierenarts de hond en dient de narcose toe waar u als eigenaar bij mag zijn. Zodra uw hond slaapt gaat u naar huis en starten wij met de voorbereidingen van de operatie.

Operatie

Wij maken een snede tussen de penis en de testikels. Beide testikels worden via deze snede verwijderd. De wond wordt zodanig gehecht dat de hechtingen niet zichtbaar zijn en dus ook niet verwijderd hoeven te worden.

Nazorg

De hond kan dezelfde dag weer naar huis. U krijgt voor enkele dagen pijnstilling mee. Uw hond krijgt een medical Pet-shirt® of hondenkraag mee, zodat hij niet aan de wond kan zitten.
Door de castratie vindt er een wijziging plaats in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eetgedrag en de energiebehoefte van de hond. Hierdoor zal uw hond als u de hoeveelheid voeding niet aanpast snel te dik worden. Het is dus verstandig om direct na de castratie 30% minder voer of een light-dieet te geven.