Klik op onderstaande buttons om naar de gewenste pagina te gaan.

Honden
Katten
Konijnen
Verzekering

Informatiebrief kitten

Gefeliciteerd met uw nieuwe kitten! Bij de zorg voor een kitten komt, zeker het eerste jaar, heel wat kijken. In deze informatiebrief hebben we een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet.

Vaccinaties Nederland

Kittens worden twee keer gevaccineerd met 3 weken tussentijd (als ze 9 en 12 weken oud zijn). Het doel van deze vaccinaties is bescherming tegen kattenziekte en niesziekte.

Chip

Het is verstandig uw kitten te laten chippen. Dit kan tegelijk met de vaccinaties gedaan worden. Mocht uw kat weglopen en gevonden worden, kan iedere dierenarts, dierenambulance of asiel dit chipnummer aflezen en via de databank uw telefoonnummer achterhalen. Het voordeel van een chip is dat dit onder de huid zit en dat het geen gevaar voor de kat oplevert, in tegenstelling tot een halsbandje waarmee ze ergens achter kunnen blijven hangen.
Als uw kitten al bij de fokker is gechipt kunt u via de website www.chipnummer.nl controleren of de chip al goed geregistreerd is.

Wormen

Meestal kun je aan de buitenkant niet zien of een kitten wormen heeft (alleen stukjes van lintwormen zijn soms zichtbaar).
Kittens moeten ontwormd worden als ze; 4, 6, en 8 weken oud zijn (dit zal meestal bij de fokker gebeuren) en daarna iedere maand totdat ze een half jaar oud zijn. Vervolgens kunnen ze net als andere volwassen katten 1 x per 3 maanden ontwormd worden.

Vlooien en teken

Katten kunnen in aanraking komen met teken en vlooien. Vlooien kunnen voor jeuk zorgen en teken voor wondjes die gaan ontsteken. Daarnaast kunnen zowel vlooien als teken parasieten bij zich dragen waar uw kat ziek van kan worden. Voor de preventie van vlooien zijn veel verschillende middelen op de markt. We adviseren u graag persoonlijk over het meest geschikte middel voor uw kat.

Gebitsverzorging

Uw kitten heeft nu nog een melkgebit, op een leeftijd van 4 maanden wordt dit gewisseld voor een volwassen gebit. Het kan voorkomen dat de nieuwe tanden naast de melktanden komen te staan. Dit is niet de bedoeling en kan schade aan de nieuwe, blijvende tand veroorzaken. Als dit het geval is kan het soms noodzakelijk zijn de melktand te trekken.

Verzekering

U hoopt natuurlijk dat uw kitten een lang, gelukkig en gezond leven voor de boeg heeft, maar dat heeft u nooit helemaal in de hand. Zowel jonge als oude dieren kunnen ziek worden of een ongeluk krijgen waardoor een (spoed) bezoek aan de dierenarts nodig is. De kosten van bloedonderzoek, röntgenfoto’s en/of een operatie kunnen flink oplopen. Er zijn diverse huisdierverzekeraars, kijk bij het afsluiten van een verzekering altijd goed naar de voorwaarden (eigen risico, speciale clausules, meeverzekeren van sterilisatie – castratie etc).

Castratie kater

Een niet gecastreerde kater gaat vaak sproeien in huis. Daarnaast gaan niet gecastreerde katers vaak verder van huis en vechten ze meer. Om dit te voorkomen adviseren we katers te castreren vanaf de leeftijd van 5½ maand. Voor meer informatie klik hier…

Sterilisatie poes

Als u geen nestje wil fokken met uw poes is het verstandig haar te laten steriliseren. Zo voorkomt u dat ze per ongeluk gedekt wordt. Daarnaast verminderd sterilisatie de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren en/of een baarmoederontsteking op latere leeftijd. Voor meer informatie klik hier…

We hopen dat u veel plezier met uw kitten zult hebben en dat hij/zij een gezonde toekomst tegemoet gaat!