Klik op onderstaande buttons om naar de gewenste pagina te gaan.

Honden
Katten
Konijnen
Herkauwers
Paarden

Sterilisatie kat

Wat is sterilisatie

Sterilisatie is een operatie, onder volledige narcose worden de eierstokken en indien noodzakelijk de baarmoeder van de kat verwijderd. De kat is dan niet meer vruchtbaar.

Redenen voor sterilisatie

Krolsheid voorkomen.
Ongewenste dekkingen voorkomen.
Minder drang om weg te lopen.
Minder kans op het krijgen van ziektes die over worden gedragen door het vechten met andere katten.

Vanaf welke leeftijd

Katten kunnen vanaf 5½ maand gesteriliseerd worden.
Wij vinden het belangrijk dat katten voor deze operatie hun basisvaccinaties hebben gehad en goed ontwormd en ontvlooid zijn.

Welke voorbereidingen

De avond voor de operatie mag de kat vanaf 20.00 uur geen eten meer hebben, omdat zij nuchter moet zijn voor de narcose. U brengt uw kat ’s morgens tussen 8.30-9.00 uur op de praktijk, zij wordt dan opgenomen. Voordat de kat onder algehele narcose gaat wordt zij door de dierenarts nagekeken.

Operatie

Via een kleine snede net achter de navel worden de eierstokken en indien noodzakelijk de baarmoeder van de kat verwijderd. De wond wordt zodanig gehecht dat de hechtingen niet zichtbaar zijn en dus ook niet verwijderd hoeven te worden.

Nazorg

De kat mag dezelfde dag weer naar huis. U krijgt voor enkele dagen pijnstilling mee. Over het algemeen hebben katten dan weinig last van de ingreep.
Door de sterilisatie vindt er een wijziging plaats in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eetgedrag en de energiebehoefte van de kat. Hierdoor zal uw kat als u de hoeveelheid voeding niet aanpast snel te dik worden. Het is dus verstandig om direct na de sterilisatie 30% minder voer of een light-dieet te geven.