Klik op onderstaande buttons om naar de gewenste pagina te gaan.

Honden
Katten
Konijnen
Verzekering

Sterilisatie konijn

Wat is sterilisatie

Sterilisatie is een operatie, onder volledige narcose worden de eierstokken en baarmoeder van het konijn verwijderd. Het konijn is dan niet meer vruchtbaar.

Redenen voor sterilisatie

Voorkomen van ongewenste dekkingen
Voorkomen van baarmoedertumoren
Voorkomen van baarmoedercystes
Minder kans op agressief gedrag
Minder sterke urinegeur

Vanaf welke leeftijd

Konijnen kunnen vanaf 5 maanden gesteriliseerd worden. Vanaf 3 maanden kunnen konijnen vruchtbaar zijn. Indien u ongewenste dekking wilt voorkomen kunt u konijnen het beste gescheiden huisvesten vanaf de vruchtbare leeftijd.

Welke voorbereidingen

In tegenstelling tot veel andere dieren hoeven konijnen niet nuchter te zijn voor de narcose. U brengt uw konijn ’s morgens tussen 8.30-9.00 uur op de praktijk, hij wordt dan opgenomen. Voordat het konijn onder algehele narcose gaat wordt hij door de dierenarts nagekeken.

Operatie

Via een kleine snede net achter de navel worden de eierstokken en de baarmoeder van het konijn verwijderd. De wond wordt zodanig gehecht dat de hechtingen niet zichtbaar zijn en dus ook niet verwijderd hoeven te worden.

Nazorg

Het konijn mag dezelfde dag weer naar huis. U krijgt pijnstilling mee. We adviseren uw konijn de eerste week na de operatie een handdoek als bodembedekking te geven in plaats van stro of zaagsel ter voorkoming van wondirritatie. Het is dus handig ook geen stro in het hokje te doen als u uw konijn ’s morgens brengt.
In verband met de wondgenezing is het belangrijk dat uw konijn de eerste 10 dagen na operatie zo min mogelijk springt.
Konijnen moeten na de operatie weer zo snel mogelijk eten. Als uw konijn niet wil eten adviseren we u altijd contact met ons op te nemen.