Klik op onderstaande buttons om naar de gewenste pagina te gaan.

Honden
Katten
Konijnen
Verzekering

Vaccinatie konijn

Myxomatose is een ernstige, vaak dodelijke ziekte bij konijnen. Het is een virusziekte die wordt overgebracht door stekende insecten zoals muggen maar ook vlooien. Er bestaat ook een vorm die door direct contact wordt overgebracht.

Symptomen
Een konijn krijgt zwellingen rond de ogen, mond en anus. Daarna ontstaan bulten op de oren en vervolgens krijgt het konijn longontsteking waarbij het altijd zal sterven. Bij de vorm die door direct contact wordt overgebracht zien we wel rode en gezwollen ogen, maar nauwelijks huidzwellingen. De ademhaling geeft vaak problemen.

Behandeling
Helaas is er geen behandeling tegen de ziekte. Preventief vaccineren geeft de beste bescherming.

Preventie / vaccinatie
Zorg ervoor dat uw konijn vrij is van vlooien. Niet elk middel is geschikt voor de behandeling van uw konijn. Vraag uw dierenarts om advies. Houd wilde konijnen weg bij uw eigen konijn. Gebruik horren of vliegengaas voor het hok.
Er is een vaccinatie die beschermt tegen myxomatose en RHD1, een andere dodelijke konijnenziekte.
Wij raden u aan om in het voorjaar de vaccinatie te geven voor de beste bescherming.

RHD bij het konijn
RHD is bekend onder verschillende namen zoals VHS of VHD. Dit betreft allemaal de dodelijke en zeer besmettelijke virusziekte.
Er zijn 2 varianten, daarom spreken we nu vaak over RHD1 en RHD2. Deze laatste is sinds 2015 in ons land en heeft al voor vele dodelijke uitbraken gezorgd.
Het wordt overgebracht door direct contact, door besmet materiaal zoals bodembedekking, hooi, hokken, geplukt gras en via vogels of zelfs schoenzolen. Ook stekende insecten zoals vlooien en muggen kunnen de dieren besmetten. Het wordt uitgescheiden in de urine en ontlasting. Het virus kan lang overleven en is bestand tegen vorst.

Symptomen
RHD verloopt zeer snel met vaak een dodelijk afloop. Vooral bij besmetting van de klassieke RHD1 is het sterftecijfer erg hoog (70-90%). De tijd tussen besmetting en ziekteverschijnselen (incubatietijd) is bij RHD1 maar 1 tot 2 dagen. Bij RHD2 is dit 3-5 dagen. Vaak zijn er daarom geen symptomen te zien en is het konijn plots dood.

Behandeling
Door het snelle verloop zien wij dat behandeling vaak te laat is. De beste bescherming geeft een vaccinatie.

Preventie / vaccinatie

Vaccineer uw konijn jaarlijks tegen myxomatose én RHD1 en RHD2.

Voorkom contact met wilde konijnen

Voorkom zoveel mogelijk contact met muggen en vlooien